De streek Gallura wordt gekenmerkt door de imposante granietmassieven, de prachtige kust met z’n vele inhammen en de altijd waaiende wind. Het is een dunbevolkt gebied waar de mensen in het achterland in rechthoekige eenvoudige boerderijen woonden: de ‘stazzi Galluresi’.
Olbia is in relatief korte tijd uitgegroeid tot een grote stad. Tempio Pausania in het binnenland is authentieker. Arzachena vervult een regionale functie voor de kleine kustplaatsen langs de Costa Smeralda.
Het is de moeite waard te toeren over de B-wegen om te ontdekken wat Gallura zo bijzonder maakt. En dat is in de eerste plaats de natuur.
Er zijn veel vindplaatsen van de prehistorische cultuur van Sardinië, het nuragische tijdperk: dolmen, tombe dei Giganti, nuraghi, necropoli.

De site www.lamiasardegna.it biedt (ook in het Engels) ontelbare mogelijkheden voor om deze streek te verkennen met uitgebreide informatie en foto’s over de archeologische bezienswaardigheden, plattelandskerkjes, uitzichtspunten, pittoreske plaatsjes, de oudste olijfboom van het eiland, het nationaal park van de eilandengroep La Maddalena en vele andere suggesties.

Beleef alvast voorpret en maak uw plannen door een kijkje op deze pagina’s:
Palau
La Maddalena
Santa Teresa di Gallura
Arzachena (en volgende pagina’s)
Luogosanto
Aggius